Sv En

Om gonorré

Ditt prov testas både för klamydia och den ovanligare sjukdomen gonorré. Misstänker du att du är smittad med gonorré ska du ta kontakt med vården i din region och inte använda denna tjänst.

Gonorré är en sexuellt överförbar infektion som inte alltid ger symtom. Om du får symtom sker det oftast inom en vecka från det att du blev smittad. Sveda eller flytningar från urinrör och slida är vanliga symtom. Jämfört med klamydia är gonorré en ovanlig infektion i Sverige. Män som har sex med män och personer som haft oskyddat sex utomlands har högre risk att få gonorré.

Vid misstanke om gonorré

Om du misstänker att du kan ha gonorré ska du ta kontakt med vården i din region och inte använda denna tjänst. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida. Urinprov räcker oftast inte, eftersom gonorré också kan orsaka infektioner i svalg, ändtarm och ibland i ögon.

Positivt provsvar för gonorré

Du kommer att se båda provsvaren på Klamydia.se. Får du ett positivt provsvar för gonorré via denna tjänst bör du kontakta vården; exempelvis en vårdcentral, hud- och könsmottagning, gynmottagning eller ungdomsmottagning. Om du inte hör av dig kommer ansvarig mottagning att kontakta dig. För att se vilken behandling som är bäst för just dig kan ytterligare prov behöva tas. Tänk på att vården oftast ringer från ”hemligt nummer”.

Den här webbplatsen använder kakor

Vi använder cookies för att ge dig en förbättrad användarupplevelse och för att sammanställa statistik. Läs mer om hur vi använder kakor