Sv En

Om gonorré

Ditt prov testas både för klamydia och den ovanligare sjukdomen gonorré. Om du är positiv för gonorré blir du kontaktad av en STI-/könsmottagning för vidare undersökning.

Gonorré är en sexuellt överförbar infektion som inte alltid ger symtom. Om du får symtom sker det oftast inom en vecka från det att du blev smittad. Sveda eller flytningar från urinrör och slida är vanliga symtom. Jämfört med klamydia är gonorré en ovanlig infektion i Sverige. Män som har sex med män och personer som haft oskyddat sex utomlands har högre risk att få gonorré.

Positivt provsvar för gonorré

Får du ett positivt provsvar för gonorré sker behandlingen vid en STI- eller könsmottagning, eftersom det finns gonorrébakterier som är antibiotikaresistenta. Mottagningen kommer att kontakta dig om du är positiv. För att se vilken behandling som är bäst för just dig kan ytterligare prov behöva tas. Tänk på att vården oftast ringer från ”hemligt nummer”.

Den här webbplatsen använder kakor

Vi använder cookies för att ge dig en förbättrad användarupplevelse och för att sammanställa statistik. Läs mer om hur vi använder kakor