Sv En

Vanliga frågor

När ska jag ta testet?

Du bör vänta minst en vecka med att testa dig om du haft oskyddat sex. Får du reda på att den som du har haft sex med har klamydia ska du däremot testa dig direkt.

Vad händer om jag är positiv?

Visar ditt provsvar att du är infekterad blir du hänvisad att uppsöka läkare för undersökning och smittspårning. Detta kan du göra på olika typer av vårdcentraler, beroende på vilken region du tillhör. Exempel är en ungdomsmottagning, en hud- och könsmottagning eller en vårdcentral. I vissa regioner kan du få hjälp med detta digitalt. Klamydia är en infektion som faller under smittskyddslagen, och du är därför skyldig att delta i smittspårningen om du får ett positivt provsvar.

Kan jag ge provet till någon annan?

Nej, provet är personligt och får endast utföras av personen som lagt beställningen. Om någon annan utfört ett prov som du beställt - hör av dig till oss.

Vad visar mitt provsvar?

Ditt test analyseras för klamydia och gonorré i underlivet. Här kan du läsa mer om klamydia. Provet testas inte för andra könssjukdomar, eller klamydia och gonorré som sitter enbart i hals, svalg, ändtarm eller öga. Om du är orolig över något av dessa kan du kontakta en ungdomsmottagning, en hud- och könsmottagning eller en vårdcentral.

Vilken typ av kit skickas hem till mig?

Den typ av provtagningsmaterial som skickas hem till dig väljs ut utifrån ditt personnummer, det vill säga juridiska kön. Om du är osäker på om provtagningsmaterialet kommer vara rätt för dig, eller om du önskar få hem ett annat material, får du gärna kontakta oss så ordnar vi det.

Är testen pålitliga?

Testen är lika säkra som de du tar på mottagning. Vi använder samma laboratorier och testmetoder som vanliga vårdcentraler, hud- och könsmottagningar och ungdomsmottagningar. Provsvaret kan dock visa felaktigt negativt om du tar provet för tidigt efter att du haft oskyddat sex, och du bör därför vänta minst en vecka innan du tar testet.

Syns det på förpackingen att jag beställt ett klamydiaprov?

Kuvertet är diskret, Klamydia.se nämns inte på kuvertet och det finns inte heller några referenser till sjukvården.

Kan jag beställa ett test till en annan adress än min egen?

Ja, du skriver in den adress som du vill att provkitet skickas till. Är det inte din hemadress är det viktigt att du anger den boendes namn under “C/o-adress”. Notera dock att du inte kan ange en adress som ligger utanför någon av de regioner som är angivna på startsidan.

Vad händer om jag tappat bort min personliga kod?

Av sekretesskäl ger vi inte ut några provsvar eller svarar på frågor om provsvar via mail. Behöver du en ny kod kan du kontakta oss.

Hur tar jag provet?

Provet är ett slidprov för dig med vagina och ett urinprov för dig med penis. Instruktion för hur du genomför provtagning medföljer.

Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta oss här

Den här webbplatsen använder kakor

Vi använder cookies för att ge dig en förbättrad användarupplevelse och för att sammanställa statistik. Läs mer om hur vi använder kakor